Inspiratsiooni ning näpunäiteid leidsin siit, siit ja siit. Neid jälgides ei ole ilmselt võimalik ebaõnnestuda :)
Vaja läheb:
250 ml piima
25 g presspärmi
1 dl suhkrut
0,5 tl soola
100 gr võid
1 suurem muna
450-500 g jahu
soovi korral pisut kardemoni
määrimiseks muna, segatuna vähese veega
Täidiseks:
2 pakki 200g kohupiima (mina kasutasin Tere vanilje)
ca 200g martsipani
mooniseemneid
jõhvikaid
Katmiseks:
100 ml vahukoort
Sega juurde muna, sool ja suhkur.
Lisa umbes pool jahukogusest ning klopi tainas ühtlaseks - see aitab tainasse sideainet moodustada.
Tõsta ca 1 dl jahu kõrvale ning lisa pidevalt sõtkudes ülejäänud jahu.
Lisa toasoe pehme või ning sõtku see taina sisse.
Viimasena lisa
vähehaaval allesjäänud 1 dl jahu - täpne jahukogus sõltub taina paksusest. Soovi korral lisa maitseks ka pisut kardemoni. Tulemuseks peaks olema parajalt paks, kuid siiski õhuline ja vormitav
saiatainas. Sõtku tainast, kuni see lööb käte ja kausi küljest lahti ning
muutub läikivaks ja elastseks.
Puista taina peale natuke jahu. Kata tainakauss toidukile või niiske
rätiga ning jäta sooja kohta
kerkima, kuni tainas on vähemalt kahekordseks kerkinud ning pärast
sõrmega vajutamist tasandub lohk taignas aeglaselt (ca 40 min kuni 1h).
Võta juba toatemperatuurile ka täidise ained, et need jõuaks taignale
lisamise ajaks soojeneda.
Kerkinud
tainas kalluta ettevaatlikult jahusele tööpinnale ja rulli õrnalt
vajutades ristkülikuks. Klopi kohupiim pakis või kausis pisut pehmemaks
ja määri taignale. Raputa üle riivitud martsipani (NB! Lihtsam on
riivida külmkapikülma martsipani), mooniseemnete ning jõhvikatega.
Keera
tainas pikemast küljest tihedalt rulli. Lõika rull terava noaga
pikkupidi pooleks, kuid jäta üks ots lahti lõikamata. Põimi taignaribad
kokku ning keera kringliks. Määri ahjuplaat võiga ning aseta sellele
küpsetuspaber. Tõsta kringel ahjuplaadile ning jäta sooja kohta 30
minutiks kerkima (mina kergitasin ahjus 40C juures).
![]() |
Kringel ahjus kerkimas |
![]() |
Kringel pärast kerkimist, enne küpsetamist |
Kuumuta ahi 200 kraadini (kasuta pöördõhu funktsiooni).
Määri
pealt lahtiklopitud muna ja vee seguga ning küpseta ahjus 20-25
minutit. Kui kringel hakkab liigselt pruunistuma, kata see pealt
fooliumiga.
![]() |
Kringel küpsemas |
Vahusta
vahukoor vähese vanillisuhkruga ning kalla ahjust võttes soe kringel
sellega üle. Nii säilib kringel kauem pehme ja mahlane.
![]() |
Kringel vahukoorekattega, jahtumas |
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar