neljapäev, 22. oktoober 2015

Kohupiima-martsipani-mooniseemne-jõhvika kringel


See on minu esimene kringli- ja ka pärmitaigna katsetus. Kuna mulle ei meeldi kuivad, "saiased" saiad, siis olen seni kringli küpsetamist peljanud. Õnneks õnnestus kõik imeliselt ning kringel tuli kohev ja pehme, samas rikkaliku täidisega - just nagu mulle meeldib.

Inspiratsiooni ning näpunäiteid leidsin siit, siit ja siit. Neid jälgides ei ole ilmselt võimalik ebaõnnestuda :)

Vaja läheb: 
250 ml piima
25 g presspärmi
1 dl suhkrut
0,5 tl soola
100 gr võid
1 suurem  muna
450-500 g jahu
soovi korral pisut kardemoni
määrimiseks muna, segatuna vähese veega
Täidiseks:
2 pakki 200g kohupiima (mina kasutasin Tere vanilje)
ca 200g martsipani
mooniseemneid
jõhvikaid
Katmiseks:
100 ml vahukoort 
Lahusta pärm käe/toasoojas piimas.
Sega juurde muna, sool ja suhkur.
Lisa umbes pool jahukogusest ning klopi tainas ühtlaseks - see aitab tainasse sideainet moodustada.
Tõsta ca 1 dl jahu kõrvale ning lisa pidevalt sõtkudes ülejäänud jahu.
Lisa toasoe pehme või ning sõtku see taina sisse. 
Viimasena lisa vähehaaval allesjäänud 1 dl jahu - täpne jahukogus sõltub taina paksusest. Soovi korral lisa maitseks ka pisut kardemoni. Tulemuseks peaks olema parajalt paks, kuid siiski õhuline ja vormitav saiatainas. Sõtku tainast, kuni see lööb käte ja kausi küljest lahti ning muutub läikivaks ja elastseks.
Puista taina peale natuke jahu. Kata tainakauss toidukile või niiske rätiga ning jäta sooja kohta kerkima, kuni tainas on vähemalt kahekordseks kerkinud ning pärast sõrmega vajutamist tasandub lohk taignas aeglaselt (ca 40 min kuni 1h). Võta juba toatemperatuurile ka täidise ained, et need jõuaks taignale lisamise ajaks soojeneda.

Kerkinud tainas kalluta ettevaatlikult jahusele tööpinnale ja rulli õrnalt vajutades ristkülikuks. Klopi kohupiim pakis või kausis pisut pehmemaks ja määri taignale. Raputa üle riivitud martsipani (NB! Lihtsam on riivida külmkapikülma martsipani), mooniseemnete ning jõhvikatega.
Täidis
Keera tainas pikemast küljest tihedalt rulli. Lõika rull terava noaga pikkupidi pooleks, kuid jäta üks ots lahti lõikamata. Põimi taignaribad kokku ning keera kringliks. Määri ahjuplaat võiga ning aseta sellele küpsetuspaber. Tõsta kringel ahjuplaadile ning jäta sooja kohta 30 minutiks kerkima (mina kergitasin ahjus 40C juures).
Kringel ahjus kerkimas
Kringel pärast kerkimist, enne küpsetamist
Kuumuta ahi 200 kraadini (kasuta pöördõhu funktsiooni).
Määri pealt lahtiklopitud muna ja vee seguga ning küpseta ahjus 20-25 minutit. Kui kringel hakkab liigselt pruunistuma, kata see pealt fooliumiga.

Kringel küpsemas
Vahusta vahukoor vähese vanillisuhkruga ning kalla ahjust võttes soe kringel sellega üle. Nii säilib kringel kauem pehme ja mahlane.
Kringel vahukoorekattega, jahtumas

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar