Selle koogi algretsept pärineb Soome Pirkka kaubamärgi ajakirjast ruoka (talvi). Mina küpsetasin 12 cm vormis 1/3 retsepti kogustest. Seejuures jätkus minul ganache't ka koogi külgede katmiseks, seega kui nii šokolaadisõber ei ole, võib ka suure koogi puhul ganache kogust vähendada :)
Vaja läheb:
Põhjaks:
3 muna
2,5 dl suhkrut
50 g sulatatud võid
1 dl piima
3 dl nisujahu
0,5 dl kakaod
2 tl küpsetuspulbrit
niisutamiseks 1,5 dl tumeda röstiga kohvi
Täidiseks:
3/4 dl iirisekastet või valmista see ise:
0,5 dl vahukoort
75g kooreiirise komme
pisut himaalaja soola
Ganache:
4 dl vahukoort
350g tumedat šokolaadi
30g sulatatud võid
Kaunistamiseks:
šokolaadilaaste
iirisetükke
Kuumuta ahi 175 kraadini. Määri lahtikäiv 18cm diameetriga koogivorm võiga ning raputa üle jahuga. Pane vormi sisse ja külgedele küpsetuspaber.
Koogipõhja valmistamiseks mikserda (toatemperatuuril) munad ja suhkur kohevaks. Lisa segades sulatatud või ja piim. Sega teises kausis omavahel sõelutud jahu, küpsetuspulber ja kakao ning seejärel lisa see ettevaatlikult segades munavahu hulka. Väldi ülesegamist, et tainas ei kaotaks oma kohevust. Kalla tainas vormi.
Küpseta koogipõhja 175 kraadi juures ahju alaosas ca 50 minutit. Küpsetamise lõpufaasis kata kook küpsetuspaberiga, et see pealt liialt ei pruunistuks. Kui põhi on küps, eemalda see vormist ning tõsta restile jahtuma. Jahtunud põhi lõika kolmeks kihiks.
Koogi küpsemise ajal valmista ette iirisekaste ja ganache.
Iirisekastme jaoks kuumuta koor, eemalda see pliidilt ning tõsta sisse kooreiirise kommid (lihtsam on seda teha jao kaupa). Lase pisut sulada ning seejärel sega lusikaga ühtlaseks. Kui kommid on sulanud, raputa peale pisut himaalaja soola.
Ganache jaoks tükelda šokolaad noaga, kuumuta potis koor ja lisa šokolaaditükid sisse sulama. Lase pisut sulada ning sega siis vaikselt ühtlaseks. Lisa sulatatud (või toatemperatuuril) või, sega läbi. Lase toatemperatuuril 1h seista ja taheneda, vahepeal vaikselt segades, et vältida pealiskihi tekkimist. Kui ganache ei ole piisavalt tahkunud, hoia seda veel ca 1h külmikus.
Koogi kokkupanekuks tõsta alumine kiht alusele ja niisuta seda kohviga. Määri peale 1/3 šokolaadikastmest ja kalla peale 1/3 iirisekastmest. Teise kihiga korda sama. Pealmist kihti niisuta altpoolt enne koogile tõstmist, seejärel kalla peale iirisekaste ja ganache. Kaunista pealt šokolaadilaastude ja iirisetükkidega. Tõsta kook vähemalt tunniks külma tahenema ja maitsestuma.
Võid koogi valmistada ka 24 cm diameetriga vormis, kuid sellisel ajal põhja küpsetamisaeg ca 35-40 min ning kook tuleb madalam.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
You'll need:
For the foundation:
3 eggs
2,5 dl of sugar
50 grams of melted butter
1 dl milk
3 dl all purpose flour
0,5 dl cocoa
2 tsp baking powder
dark roasted coffee to moisten the foundation
For the filling:
3/4 dl toffee sauce or you can make it yourself from:
0,5 dl of whipped cream
75 grams of toffee candies
a pinch of himalayan salt
Ganache:
4 dl of whipped cream
350 grams of dark chocolate
30 grams of melted butter
For decorating:
chocolate chips
toffee bits
Heat up the oven to 175C (350F). Grease a 18 cm diameter springform pan with butter and sprinkle it over with flour. Cover the bottom and sides of the pan with cooking paper.
For the foundation mix the eggs and sugar to a thick, fluffy and foamy light yellow cream. Stir in melted sugar and milk. Mix sifted flour, baking powder and cocoa in a separate bowl and gently stir them to the egg mixture. Do not over mix the dough, otherwise it will lose its fluffiness. Pour the dough on the pan.
Bake the cake foundation on the lower part of the oven with 175C (350F) for about 50 minutes. In the final phase of the cooking cover the cake with cooking paper to avoid the cake for over-browning. When the cake is done, remove it from the pan and put it on a cooling rack to cool down. Cut the cooled cake into three layers.
When the foundation is cooking, prepare the toffee sauce and chocolate ganache.
For the toffee sauce,
heat up the whipped cream on the cooker or in the microwave. Remove it from the cooker and pour in the toffee candies (it's easier to do it by sections). Let the candies melt and then stir the fluid smooth. When the candies are entirely melted, sprinkle the sauce over with a pinch of salt.
For the ganache chop the chocolate to smaller pieces, heat up the whipped cream in a pot, remove it from the cooker and pour in the chocolate. Let the chocolate to melt a bit and then stir it even gently. Add melted butter (you can also use butter on room temperature) and stir the ganache even. Let the ganache solidify on room temperature for about an hour. Meanwhile mix it gently to avoid an overlay. If the ganache is still too runny, put it on a freezer for an hour.
Set the lover layer of the cake on a plate and moisten it with coffee. Spread the 1/3 of the ganache and 1/3 of the toffee sauce on it. Repeat it with the second layer. Moisten the top layer of the cake from below, before putting it on the cake. Pour it over with the toffee sauce and ganache. Decorate the cake with chocolate chips and toffee bits. Set the cake in a freezer for about an hour to equalize the flavors.
You can also use a 24 cm diameter springform, but on that case you should cook the cake for about 35-40 minutes and the cake will be lower
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar